Składniki:
Sposób przygotowania
Polędwiczkę wieprzową pieczarki i ogórki pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Po tym etapie wstawić wodę na kluski, po zagotowaniu dodać sól.
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną polędwiczkę przez ok. 3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę i smażyć przez minutę, całość doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać pieczarki, musztardę, koncentrat pomidorowy i smażyć przez kolejne 2 minuty, na koniec dodając ogórki kiszone. Całość zalać śmietanką i gotować na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.
Kluseczki:
Jajka, mąkę oraz sól połączyć tak aby uzyskać jednolite, gęste ciasto - wylać je na talerz. Przy pomocy łyżki formować małe kluski i wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do momentu kiedy woda znów nie zacznie wrzeć, a kluski nie wypłyną na powierzchnię.
Wyciągnąć kluseczki z wody i podawać z gotowym strogonowem.
Anetta Chrzanowska
PZDR Łask