Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach wydaje za I kwartał 2014 roku kalkulacje opłacalności produkcji rolnej dla wybranych działalności z produkcji ogrodniczej, polowej i zwierzęcej.
Obliczenia dla działalności roślinnych wykonano przyjmując trzy poziomy plonu: wg danych Urzędu Statystycznego, technologii standardowej, wg technologii intensywnej.
W kalkulacjach roślinnych uwzględniono wysokość płatności obszarowych oraz płatności uzupełniających.
W kalkulacjach zwierzęcych przyjęte są różne warianty w zależności od wydajności i upadków zwierząt. W kalkulacjach przyjęto średnie ceny rynkowe oraz ceny z punktów skupu, jakie wystąpiły w I kwartale 2013 r. na terenie województwa łódzkiego. W kalkulacjach produkcji mleka i opasu bydła uwzględniono płatności obszarowe i uzupełniające. Dla produkcji trzody opracowane są kalkulacje w dwóch wariantach; w oparciu o pasze pełnoporcjowe i drugi wariant zboża z zakupu, koncentraty i pasze białkowe z zakupu.
Końcową kategorią ekonomiczną, jaką przyjęto w kalkulacjach jest dochód rolniczy netto. W kalkulacjach uwzględniono cztery grupy kosztów: koszty bezpośrednie, koszty pośrednie, amortyzację i koszt czynników zewnętrznych (czynsze, odsetki, koszt najmu siły roboczej). Koszty bezpośrednie przyjęto według źródeł i metodyki własnej Ośrodka. Natomiast poziom pozostałych kosztów określono na podstawie prowadzonej rachunkowości rolnej (w ramach FADN) z terenu całej Polski.
Na podstawie wyników uzyskanych przez indywidualne gospodarstwa rolne prowadzących rachunkowość w 2010 roku, dla poszczególnych działalności rolniczych obliczono procentową strukturę kosztów. Tak obliczona struktura kosztów stała się podstawą do określenia procentowego udziału poszczególnych kosztów w opracowanych aktualnie kalkulacjach rolniczych. Dla wybranych tematycznie działalności rolniczych strukturę kosztów przedstawiono poniżej:
Wyszczególnienie | Koszty bezpośrednie | Koszty pośrednie | Amortyzacja | Koszt czynników zewnętrznych |
---|---|---|---|---|
Produkcja roślinna (bez warzyw i sadów) gospodarstwa 20-30 ha | 40 | 28 | 23 | 9 |
Produkcja warzyw, ogółem gospodarstwa ogrodnicze | 36 | 35 | 14 | 15 |
Produkcja sadownicza, gospodarstwa 10-20 ha | 23 | 21 | 38 | 18 |
Produkcja mleka i bydła opasowego 20 - 30 szt. | 49 | 24 | 22 | 5 |
Produkcja trzody chlewnej 100-200 sztuk trzody ogółem | 72 | 13 | 12 | 3 |
Produkcja drobiarska – gospodarstwa średnio duże | 80 | 10,5 | 6 | 3,5 |
Kalkulacje opierają się o przyjęte schematy produkcyjne oraz o uśrednione poziomy wydajności. Rezultat obliczeń wynika z wielokrotnych założeń i uśrednień i nie może być odnoszony do konkretnych gospodarstw rolnych. Kalkulacje mają charakter poglądowy i nie mogą być wykorzystywane do innych celów bez autoryzacji ŁODR.