STROGONOW Z KLUSECZKAMI

Show the MENU

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa 480 g
  • cebula - 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy  - 40 g
  • ogórek kiszony - 200 g
  • pieczarki - 200 g
  • śmietana 30% - 300 ml
  • musztarda francuska (z ziarenkami gorczycy w środku) - 40 g
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • jajka - 2 szt.
  • mąka pszenna - 200 g

 Sposób przygotowania

Polędwiczkę wieprzową pieczarki i ogórki pokroić w cienkie paseczki, a cebulę w piórka. Po tym etapie wstawić wodę na kluski, po zagotowaniu dodać sól.

Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pokrojoną polędwiczkę przez ok. 3 minuty, do uzyskania złotego koloru. Do mięsa dodać pokrojoną cebulę i smażyć przez minutę, całość doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać pieczarki, musztardę, koncentrat pomidorowy i smażyć przez kolejne 2 minuty, na koniec dodając ogórki kiszone. Całość zalać śmietanką i gotować na małym ogniu jeszcze przez 3 minuty.

Kluseczki:

Jajka, mąkę oraz sól połączyć tak aby uzyskać jednolite, gęste ciasto - wylać je na talerz. Przy pomocy łyżki formować małe kluski i wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować do momentu kiedy woda znów nie zacznie wrzeć, a kluski nie wypłyną na powierzchnię.

Wyciągnąć kluseczki z wody i podawać z gotowym strogonowem.

 

Anetta Chrzanowska

PZDR Łask