Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozmrożony szpinak smażyć na maśle tak aby cała woda odparowała. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę gałki muszkatołowej i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć ok. 2 min. Dodać śmietanę (nie smażyć) i nadzienie jest gotowe. Każdą z piersi rozciąć (nie do końca) tak aby powstała kieszonka. Kieszonkę napełnić farszem, a na wierzch nadzienia położyć żółty ser. Piersi doprawić solą. Każdy płat ciasta francuskiego podzielić na 2 części. z obu stron naciąć paski grubości ok. 2 cm, długość tych pasków zależy od wielkości piersi (pierś musi leżeć na nienaciętym płacie ciasta). Na ciasto położyć pierś i zawinąć ciasto (tak jak na kulebiak w jodełkę). Zawinięte piersi położyć na papier do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok. 40 min. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
SMACZNEGO!!!
Hanna Moszczyńska
RZD Kutno