Stefanka na herbatnikach
Produkty:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowy na gładki puch. Dodać kawę zaparzoną i sypką (ewentualnie trochę kakao), zmiksować. Herbatniki maczać w mleku i układać na desce (2 szt. x 6 szt.). Herbatniki posmarować kremem, ułożyć kolejną warstwę herbatników namoczonych w mleku, posmarować kremem i tak aż do wyczerpania składników. Na wierzchu posmarować kremem i posypać kawą rozpuszczalną lub kakao. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kroić ostrym nożem na centymetrowe kawałki.
Bogumiła Jagodzińska
RZD Piotrków Trybunalski
Ciasto z „ adwokatem”
Upiec biszkopt z 6 jaj (wg własnego przepisu). Przekroić na pół.
Masa serowa:
Masa „adwokatowa”:
Przygotować masę „adwokatową”. Szklankę mleka, adwokat i cukier zagotować. W drugiej szklance mleka rozprowadzić budynie, wlać do gotującego mleka z adwokatem, ugotować budyń, ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń, zmiksować. Przygotować masę serową. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Brzoskwinie pokroić w kostkę i odsączyć. Twaróg lekko utrzeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę, cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Na końcu ewentualnie dosłodzić, dodać brzoskwinie. Masę wyłożyć na przekrojony biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć masę adwokatową”. Na wierzchu ciasta zetrzeć czekoladę.
Magdalena Siwek
RZD Opoczno