Doradcy polecają ziemniaki jako lokalny składnik dań.
Podczas pokazu kulinarnego, specjalistka ds. gospodarstwa wiejskiego i agroturystyki, Paulina Gortat-Gapińska zaproponowała dwa przepisy na smaczne sałatki.
Do przygotowania pierwszej wykorzystała: pory, ziemniaki, jajka, majonez, kefir, ogórek kwaszony, przyprawy w postaci soli, cukru, musztardy natomiast do przybrania użyła cząstki pomidorów i gałązki zielonej pietruszki.
Druga sałatka składała się z następujących produktów: ziemniaków ugotowanych w mundurkach, ogórków kiszonych, marynowanej papryki, majonezu, kwaśnej śmietany, musztardy, do przyprawienia sól i odrobina pieprzu Cayenne.
Pokaz kulinarny zakończył się degustacją. Uczestnicy spotkania uznali przygotowane specjały za smaczne i zainspirowali się do przygotowania zaproponowanych sałatek w swoich domach.
Tekst: Paulina Gortat-Gapińska
Foto: Anna Urbaniak