Żur – to potrawa, której nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Mimo powszechności tej tradycyjnej potrawy, w każdym regionie, w każdym domu jest ona przygotowywana w ten jedyny, charakterystyczny sposób. Różnica tkwi zarówno w recepturze, jak w składnikach. Jednakże jeden aspekt jest niezmienny i niepodważalny – podstawowy składnik, baza – jakim jest zakwas.
Na takim właśnie zakwasie – kwaśnym, wyrazistym, wykonanym na bazie mąki żytniej z czosnkiem – ugotowany został pokazowy tradycyjny żur wielkanocny. Tajniki przyrządzania tej najważniejszej wielkanocnej potrawy zaprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich w Byszewach (powiat łódzki wschodni, gm. Nowosolna) podczas praktycznego pokazu gotowania żuru wielkanocnego.
Z racji świątecznej wersji potrawy – obfitowała ona w smakowite składniki – wywar z białej kiełbasy z dodatkiem boczku, kiełbasy, suszonych grzybów i, oczywiście, jajka.
Niezwykle istotne są także przyprawy – majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz tarty chrzan.
Poniżej galeria zdjęć z pokazu przygotowania tej pysznej potrawy.
Mamy nadzieję, że te smakowite zdjęcia, zachęcą Państwa do samodzielnego przygotowania równie wyjątkowego żuru na najbliższe święta Wielkiej Nocy!
Edyta Kijak
Fot.: Edyta Kijak, Janusz Szrama