Niedawno zapraszaliśmy wszystkich zainteresowanych na internetową konferencję „Aktualne problemy rolnictwa ekologicznego” poświęconą prowadzeniu ekologicznego gospodarstwa. Odbyła się ona w dniu 5 listopada, w tej nowej zarówno dla nas, jak i dla słuchaczy formie. Tym razem kilka słów o merytorycznej zawartości tego spotkania.
Pierwszym prowadzącym była Pani Beata Pietrzyk - Dyrektor Jednostki Certyfikującej „Biocert Małopolska Sp. z o.o.”. Omówiła aktualnie obowiązujące przepisy ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowego prowadzenia dokumentacji. Spotkało się to ze znacznym zainteresowaniem, ponieważ wśród słuchaczy było wielu aktywnych rolników ekologicznych.
Przedstawiła również obowiązujący w Polsce system kontroli w rolnictwie ekologicznym w Polsce, w którym uczestniczą:
Wykładowczyni przypomniała także podstawowe elementy procesu certyfikacji (to szczególnie istotne dla gospodarstw dopiero zainteresowanych przestawianiem na system ekologiczny), na które składają się:
Kolejnymi prowadzącymi spotkanie byli przedstawiciele firmy „Probiotics Polska Sp. Z o.o.”, Panowie: Jacek Sekuła – Doradca Zarządu, Arkadiusz Kartus - Licencjonowany Doradca, Prezes Stowarzyszenia Polskich Sadowników Ekologicznych POLSKI EKOOWOC, Jan Golba - Zakład Żywności Ekologicznej SGGW, Dyrektor ds. Certyfikacji Jednostki Certyfikującej „AGRO BIO TEST Sp. z o.o.”
Przedstawiono zagrożenia związane z niską zawartością próchnicy i wynikające z tego problemy magazynowania wody, pustynnienia, wyjałowienia i wymywania składników odżywczych. Podkreślono znaczenie związków próchnicznych jako substancji o wysokiej pojemności wodnej, potrafiących zatrzymać 3 - 5 razy więcej wody niż same ważą. Pojemność sorpcyjna związków próchnicznych przewyższa aż 4 - 12 razy pojemność części mineralnej i z tego względu próchnica odpowiada za 20 - 70% całkowitej pojemności sorpcyjnej gleby.
Prezentowane informacje dotyczyły jednak głównie pożytecznych mikroorganizmów oraz tego, jak i dlaczego warto je stosować w uprawach ekologicznych. Probiotechnologia oferuje programy naturalnych upraw z wykorzystaniem żywych, pożytecznych mikroorganizmów, organicznego odżywiania i biologicznej ochrony. Przypomnijmy, że probiotyki to żywe mikroorganizmy, wpływające korzystnie na organizm gospodarza. W glebie spełniają one wiele funkcji:
Wykładowcy omówili także bogatą ofertę probiotycznych preparatów firmy „Probiotics Polska Sp. Z o.o.”.
Andrzej Bartosik