Składniki:
Wykonanie:
Na patelni usmażyć szpinak z masłem. Dodać chrzan lub 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Odsączyć i ostudzić. Do zimnego dodać żółtka. Z białek ubić pianę i dołożyć do masy, delikatnie wymieszać. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę i piec ok. 15 minut w temp. 190oC (lekko zarumienić). Po wystygnięciu zdjąć z papieru i posmarować serkami ,,Almette” + 4 ząbkami czosnku. Na to układamy szczelnie łososia i zwijamy roladę. Na koniec zawijamy w folię aluminiową i chowamy na 12 godzin do lodówki. Po wyjęciu z lodówki roladę kroimy po skosie, układamy na półmisku ozdobionym sałatą strzępiastą, dekorujemy plastrami cytryny i różyczkami z marchwi, podajemy na stół.
Urszula Stala
RZD Bełchatów