W mikołajkowych okolicznościach 6 grudnia 2018 r. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi, zorganizował świąteczne wydanie pokazu kulinarnego Tradycyjne Smaki Regionu Łódzkiego.
Pokaz odbył się już po raz trzeci, a jego tematem przewodnim, były oczywiście tradycje bożonarodzeniowe.W świąteczny bożonarodzeniowy nastrój wprowadziła wszystkich kustosz Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi Aldona Plucińska pięknie mówiąc o Polskich tradycjach świątecznych.
Podczas pokazu kulinarnego, można było zarówno spróbować, jak i porozmawiać o degustowanych daniach z ich wytwórcami. Wszystkie zaprezentowane potrawy aplikują, bądź już zostały wpisane na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych.
Uczestnicy pokazu doceniali zarówno smak prezentowanych potraw, jak również zaangażowanie producentów w kultywowaniu lokalnego dziedzictwa kulinarnego. A skosztować można było:
Dziękujemy producentom oraz uczestnikom pokazu za trud włożony w przygotowanie potraw, piękną i… przepyszną prezentację, a także za wiedzę zarówno o poszczególnych daniach, jak i czysto polskich zwyczajach i obyczajach związanych ze świętami Bożego Narodzenia.
Edyta Kijak
Fot.: Edyta Kijak
Krzysztof Grzelak