Grillowana pierś z kurczaka (dla 4 osób)
Produkty:
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka podgotować w rosołku około 10 minut. Przestudzone posmarować masłem, obtoczyć w startych pieczarkach i żółtym serze . Ponownie posmarować masłem, zawinąć w folię aluminiową i położyć na grillu. Grillować, aż pieczarki zmiękną, a ser się roztopi. Po rozwinięciu z folii posypać świeżą bazylią lub miętą!
Szaszłyk z kurczaka z brzoskwiniami (dla 8 osób)
Produkty:
Marynata:
4 łyżki oleju,
zalewa z brzoskwiń,
1łyżka przyprawy do pierników,
3-4 łyżki sosu sojowego,
sól.
Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone piersi pokroić na małe kwadratowe kawałki, posolić. Brzoskwinie osączyć na sitku, zalewę przelać do szklanki. Z oleju, zalewy, sosu sojowego i przyprawy do pierników przygotować marynatę, doprawić solą. Do miski z marynatą włożyć kawałki mięsa, wymieszać, przykryć i trzymać w lodówce około 3 godzin. Brzoskwinie podzielić na kawałki nieco większe niż mięso. Na szpadki nabijać na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Piec na grillu, obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą.
Katarzyna Janiak
specjalistka ds. gw i a
RZD w Sieradzu