Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego w Warszawie od 1993 roku organizuje Dni Przemysłu Mięsnego połączone z konkursem Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym. Przy okazji tegorocznych edycji, 17 maja, odbyło się seminarium nt. Zmiany na rynku mięsa oraz Sympozjum Naukowo-Techniczne pt. Postęp w technologii mięsa. Nauka-Praktyce. Ten ostatni człon tytułu sympozjum uzasadnia obecność na nim Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, który zajmuje się m.in. transferem wiedzy od nauki – do praktyki. We wszystkich tych wydarzeniach uczestniczył Tadeusz Morawski, zastępca dyrektora ŁODR. Zresztą, udział okazał się owocny, bowiem nawiązano kontakty i wyrażono intencje bliższej współpracy między ośrodkiem a instytutem w przenoszeniu na grunt praktyki wyników badań. Inicjatorami woli nawiązania współpracy był dyrektor Morawski i Halina Makała z Zakładu Technologii Mięsa i Tłuszczu. Mamy nadzieję, że zaowocuje ona niejednym seminarium w Bratoszewicach.
Samo sympozjum miało bogaty program merytoryczny, ale uwagę zwracało wystąpienie Grzegorza Woźniakowskiego z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego –PIB w Puławach nt. Afrykański Pomór Świń – problemy i zagrożenia. Oto niektóre wnioski z wystąpienia:
Natomiast, jeśli chodzi o konkurs Produkty najwyższej jakości… miło było, kiedy pośród jego uczestników zobaczyliśmy zakłady mięsne w województwa łódzkiego, z którymi utrzymujemy bliską współpracę. Nasze województwo w konkursie reprezentowali:
Było bardzo interesująco, no i smacznie.
Janusz Szrama
Foto: Tadeusz Morawski