Śledzie w śmietanie

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia śledzie w śmietanie w miseczce

Składniki:

  • 6 płatów śledzi matjasów,
  • kilka łyżeczek octu,
  • biały pieprz do smaku,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1 duże kwaskowate jabłko,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • szczypta cukru,
  • 1 kubek śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1 jajko na twardo drobno posiekane

Sposób przygotowania:
Śledzie osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić. Cebulę, ogórki, jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem, śmietaną, musztardą, jajkiem oraz natką. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na noc do lodówki.

Ewa Ruszkowska