Pierniczki całuski

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia pierniczki całuski podczas wyrabiania

Składniki:

  • 1,5 kg mąki,
  • 0,5 kg cukru,
  • 0,5 kg miodu,
  • 0,5 kg masła,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 10 jaj,
  • 0,5 szklanki mleka, 
  • 2 paczki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka amoniaku,
  • 2 łyżki kakao,
  • bakalie.

Sposób wykonania:
25 dag cukru upalić na karmel dodać wody rozpuścić i odstawić. Masło i smalec rozpuścić  - ciepłe wlać do karmelu. Miód i przyprawy wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać do mąki, dodać kakao, karmel. Wymieszać. Amoniak rozpuścić w ½ szklance mleka i dodać do ciasta. Wymieszać  (ciasto powinno być dość, w razie czego dodać trochę mąki). Ciasto odstawiamy na 24 godziny, ewentualnie na noc.
Rozwałkujemy i foremka wycinamy pierniczki. Dekorujemy według naszego gustu. (podaje bardzo dobry przepis na polewę)

Polewa kakaowa:

  • 0,5 paczki margaryny,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 5 łyżek śmietany,
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób wykonania:
Margarynę, cukier, kakao, śmietanę gotujemy, żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy.

SMACZNEGO!

Zdjęcie: www.grafika.pl   
Przepis: Elżbieta Jóźwicka