Składniki:
Sposób wykonania:
25 dag cukru upalić na karmel dodać wody rozpuścić i odstawić. Masło i smalec rozpuścić - ciepłe wlać do karmelu. Miód i przyprawy wymieszać i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać do mąki, dodać kakao, karmel. Wymieszać. Amoniak rozpuścić w ½ szklance mleka i dodać do ciasta. Wymieszać (ciasto powinno być dość, w razie czego dodać trochę mąki). Ciasto odstawiamy na 24 godziny, ewentualnie na noc.
Rozwałkujemy i foremka wycinamy pierniczki. Dekorujemy według naszego gustu. (podaje bardzo dobry przepis na polewę)
Polewa kakaowa:
Sposób wykonania:
Margarynę, cukier, kakao, śmietanę gotujemy, żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i dodajemy do polewy.
SMACZNEGO!
Zdjęcie: www.grafika.pl
Przepis: Elżbieta Jóźwicka