Kulki z wątróbki

Show the MENU

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej,
  • 4 cebule,
  • 2,5 łyżki masła,
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • jajko surowe,
  • łyżeczka pieprzu,
  • sól,
  • pęczek szczypiorku,
  • ewentualnie łyżka majonezu

Przygotowanie:
Obraną i drobno pokrojoną cebulę zeszklić na gorącym maśle, a następnie na tej samej patelni podsmażyć wątróbki (tak aby były niedopieczone w środku). Cebulę, dwa obrane ze skorupki jaja i ostudzoną wątróbkę zemleć w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wbić surowe jajko. Dokładnie wymieszać i ponownie podsmażyć. Z wystudzonej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i dokładnie obtoczyć w drobno posiekanym jajku. Kulki z wątróbki ułożyć na półmisku i posypać posiekanym szczypiorkiem.

Urszula Stala
Fot. Sylwia Palma