Ciasto jogurtowe ze śliwką

Show the MENU

Składniki:

  • 250 ml maślanki,
  • 125 ml oleju,
  • 3 jajka,
  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Mokre składniki połączyć w naczyniu, w drugim naczyniu wymieszać składniki suche i dodać do mokrych. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy (forma 25cm)  wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki (lub inne owoce sezonowe) przekrojone na połowę, środkiem na wierzch. Piec około 55 min. w 170°C  do suchego patyczka, nie wyjmować wcześniej bo będzie zakalec. Wierzch ciasta można posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 20 dkg mąki

Wszystkie składniki połączyć aż do uzyskania konsystencji kruszonki.

Z.Maslińska
RZD Zgierz

SMACZNEGO !!