Wielkanoc to radosne, wiosenne, kolorowe święta. Po długim okresie chłodu, słoty i szarych dni pojawia się coraz częściej cieplejsze słońce. Zakwitają narcyzy, bazie , które bardzo ładnie prezentują się w domu i na świątecznym stole.
Pięknym , barwnym akcentem świąt są pisanki, wyhodowana w domu zielona rzeżucha – nie tylko dekoruje nasze dania, ale jest też cennym źródłem witamin.
Święta rozpoczynamy uroczystym śniadaniem, na które możemy podać:
Jajka na zielono
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ostrożnie usunąć żółtka. Awokado utrzeć lub zmiksować ze śmietaną na jednolitą masę, dodać pokruszone żółtka i dobrze wymieszać- powinien powstać dość gęsty krem. Ogórek drobno posiekać, wymieszać z masą awokadową. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Nakładać masę we wgłębienia po żółtkach i przybrać połówkami orzechów.
Sałatka pieczarkowa
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ugotowane kroimy w kostkę, przygotowane pieczarki gotujemy ok. 3 minut , kroimy w drobną kostkę i skrapiamy z sokiem z cytryny. Groszek osaczamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem, przyprawiamy solą , pieprzem i mieszamy. Na koneic posypujemy gęsto posiekanym szczypiorkiem.
Biała kiełbasa zapiekana z serem
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę z przyprawami gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wkładamy ugotowaną kiełbasę , posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut aż kiełbasa się zarumieni, ser rozpuści.
Na świąteczny obiad możemy podać :
Żurek chrzanowy z wędzonką
Składniki:
Sposób przygotowania:
Z warzyw i przypraw gotujemy wywar. Ugotowane warzywa wyjmujemy, a wkładamy boczek i opieczoną nad palnikiem cebulkę. Gotujemy 15 minut, następnie boczek wyjmujemy, wlewamy żur, dodajemy czosnek, majeranek i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Mąkę rozprowadzamy niewielką ilością wody, dodajemy śmietanę, hartujemy, dodając po łyżce zupę, wlewamy do garnka , mieszamy i zdejmujemy z ognia. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , chrzanem. Szynkę, boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, Jajka ugotowane na twardo kroimy w ósemki . Pokrojoną wędlinę i jajka rozkładamy na talerze , zalewamy gorącym żurkiem. Podajemy z białym pieczywem .
Pierś indycza w ziołach
Składniki:
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na sypko. Ananasa i i brzoskwinie osączamy na sitku. Pierś z indyka nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Obsypujemy posiekanymi ziołami i wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pieczemy 40 minut. Ugotowany ryż mieszamy z pokrojonym ananasem i brzoskwinią dodajemy pod koniec pieczenia do mięsa. Pieczemy jeszcze ok. . 5 minut i zostawiamy n a10- 15 minut w wyłączonym piekarniku , aby całość „ doszła” .
Obiadowym dodatkiem może być:
Surówka z marchwi i żurawin:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Oczyszczoną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach . Żurawiny płuczemy, rozcieramy łyżką na miazgę i łączymy z marchewką. Dodajemy chrzan, jogurt, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i odrobiną cukru. Ozdabiamy listkami rzeżuchy.
Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkich świątecznych rarytasów – tradycyjnie na Wielkanoc przygotowujemy paschy, baby, mazurki , serniki oraz dla najmłodszych słodkie zajączki, kurczaki i baranki.
Świątecznymi smakołykami może być:
Pascha wielkanocna
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ser mielimy dwukrotnie. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 20 minut i odsączamy. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , pod koniec ucierania wlewamy powoli śmietanę i dalej ucieramy. Żółtka ucieramy do zgęstnienia, ucierając dodajemy porcjami miękkie masło, a następnie zmielony ser. Na koniec dodajemy posiekane migdały , rodzynki, pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonego lnianą ściereczką lub podwójnie złożoną gazą sitko. Sitko stawiamy w garnku lub misie( tak, aby serwatka mogła swobodnie ściekać), przykrywamy talerzem , lekko obciążamy i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Gotową paschę wykładamy na paterę lub klosz i dekorujemy bakaliami.
Aneta Lasota
RZD Łęczyca