Tradycyjne Smaki Regionu Łódzkiego

Show the MENU
14.12.2018

W mikołajkowych okolicznościach 6 grudnia 2018 r. Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach, we współpracy z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi, zorganizował świąteczne wydanie pokazu kulinarnego Tradycyjne Smaki Regionu Łódzkiego.

       Pokaz odbył się już po raz trzeci, a jego tematem przewodnim, były oczywiście tradycje bożonarodzeniowe.W świąteczny bożonarodzeniowy nastrój wprowadziła wszystkich kustosz Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi Aldona Plucińska pięknie mówiąc o Polskich tradycjach świątecznych.

       Podczas pokazu kulinarnego, można było zarówno spróbować, jak i porozmawiać o degustowanych daniach z ich wytwórcami. Wszystkie zaprezentowane potrawy aplikują, bądź już zostały wpisane na prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych.

       Uczestnicy pokazu doceniali zarówno smak prezentowanych potraw, jak również zaangażowanie producentów w kultywowaniu lokalnego dziedzictwa kulinarnego. A skosztować można było:

 

  1.  Zupa grzybowa łęczycka – Teresa Sobczak, Wanda Graczyk, powiat łęczycki
  2.  Kartacze z gęsiną, drożdżówka świąteczna – Elżbieta i Włodzimierz Krajewscy, powiat brzeziński
  3. Ślimaczki z makiem, śledziowa sałatka warstwowa–KGW z Marianowa Rogowskiego, działające przy OSP Rogów, powiat brzeziński
  4. Pierogi świąteczne – Zofia Adamiak, powiat kutnowski 
  5. Wigilijny barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami – Mieczysława Baranowska, powiat kutnowski
  6. Dziad kapuściany – Wiesława Otto, powiat łódzki wschodni
  7. Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami, pierogi tradycyjne z mięsem, kapusta i grzybami – Jolanta Staszewska, powiat rawski
  8. Sałatka tuńczykowa, śledzie w oleju, karp w galarecie, sernik gotowany, makowiec świąteczny – Lucyna Dałek, Wanda Stańczyk, Krystyna Gałaj, powiat łowicki
  9. Ryba świąteczna – Krystyna Borowska, powiat zgierski

        Dziękujemy producentom oraz uczestnikom pokazu za trud włożony w przygotowanie potraw, piękną i… przepyszną prezentację, a także za wiedzę zarówno o poszczególnych daniach, jak i czysto polskich zwyczajach i obyczajach związanych ze świętami Bożego Narodzenia.

Edyta Kijak

Fot.: Edyta Kijak

Krzysztof Grzelak