Nowe praktyki chowu zwierząt inwentarskich na IV Szczycie Grup Operacyjnych EPI

Show the MENU

SIR

08.11.2024

W dniach 5-7 listopada br. uczestniczyliśmy w IV Szczycie Grup Operacyjnych EPI zorganizowanym w ramach Sieci na Rzecz Innowacji w Rolnictwie i na Obszarach Wiejskich przez Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Warszawie, podczas którego prezentowaliśmy rezultaty projektu Grupy Operacyjnej pn. „Nowe praktyki chowu zwierząt inwentarskich” utworzonej w ramach działania „Współpraca” objętego PROW na lata 2014-2020, w której Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego zs. w Bratoszewicach pełnił rolę Lidera GO. Szczyt stanowił wyjątkową platformę do aktywnej popularyzacji założeń i osiągnięć projektu oraz wymiany doświadczeń z innymi uczestnikami, co pozwoliło na szerokie upowszechnienie innowacyjnych rozwiązań opracowanych w jego ramach.

Głównym celem projektu pn. „Nowe praktyki chowu zwierząt inwentarskich we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym z Lublina" było wdrożenie zaawansowanej technologii minimalizującej negatywne skutki intensywnej hodowli na dobrostan zwierząt oraz środowisko, szczególnie w przypadku trzody chlewnej. Cel ten zrealizowano poprzez modernizację systemu wentylacji z odzyskiem energii słonecznej, służącej do zasilania chłodziarki termoakustycznej oraz optymalizację autonomicznego systemu kontroli klimatu w pomieszczeniach hodowlanych. Opracowane rozwiązania uzupełniły Najlepsze Dostępne Techniki (BAT), rekomendowane hodowcom w celu ograniczenia wpływu ferm trzody chlewnej na środowisko.

Projekt uwzględniał również wykorzystanie naturalnych sorbentów, jako dodatków paszowych, w celu ograniczenia emisji odorów oraz innych gazowych zanieczyszczeń, w tym gazów cieplarnianych. Badania nad zastosowaniem sorbentów modyfikowanych gliceryną, przeprowadzone na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie, wykazały ich pozytywny wpływ na zmniejszenie emisji substancji niepożądanych. Z kolei termoakustyczna chłodziarka, zasilana energią słoneczną, skutecznie chłodzi pomieszczenia hodowlane, co redukuje desorpcję odorantów i poprawia mikroklimat, przyczyniając się do zwiększenia dobrostanu zwierząt oraz jakości mięsa.

Proponowane rozwiązania to istotny krok w kierunku zrównoważonej hodowli, łączący aspekty innowacyjności i ekologii, co może stanowić wzór dla nowoczesnych praktyk w branży hodowlanej.