Innowacje w utrzymaniu bydła mięsnego - relacja z wyjazdu

Show the MENU

SIR

07.10.2024

SIR

 

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej

,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich'' Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Operacja realizowana przez Łódzki Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach.

 

 

RELACJA Z WYJAZDU STUDYJNEGO pn. "Innowacje w utrzymaniu bydła mięsnego"

w terminie 4-5.10.2024 r. - woj. łódzkie

 
 
Limousin, Angus oraz Hereford – to główne rasy bydła mięsnego, które mieli okazję zobaczyć uczestnicy dwudniowego wyjazdu studyjnego pn. Innowacje w utrzymaniu bydła mięsnego.
W ramach wyjazdu odwiedzono gospodarstwa stosujące nowoczesne systemy hodowli bydła, gdzie uczestnicy mogli porównać różne rozwiązania technologiczne w zakresie warunków bytowych, grup technologicznych oraz selekcji genetycznej.
 Program wyjazdu obejmował również wykłady dotyczące innowacji w żywieniu i utrzymaniu bydła mięsnego, a także prelekcję na temat zastosowania sztucznej inteligencji w produkcji wołowiny.
To była intensywna dawka praktycznej wiedzy i nowoczesnych rozwiązań.
Celem wyjazdu była wymiana doświadczeń oraz identyfikacja wyzwań, z jakimi mierzą się gospodarstwa zajmujące się hodowlą bydła mięsnego, co umożliwiło uczestnikom pogłębienie swojej wiedzy i nawiązanie wartościowych kontaktów.
 
Materiał i fot. Monika Szadkowska