Innowacje i Zrównoważony Rozwój w Przetwórstwie Żywności: Bezpieczeństwo, Zero Waste, Współpraca

Show the MENU

SIR

18.12.2024

Innowacje i Zrównoważony Rozwój w Przetwórstwie Żywności: Bezpieczeństwo, Zero Waste, Współpraca

10 grudnia w siedzibie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach odbyło się wyjątkowe szkolenie, które zgromadziło licznych pasjonatów rolnictwa i przetwórstwa żywności. Uczestnicy mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat kluczowych aspektów bezpieczeństwa żywności, idei zero waste oraz współpracy w ramach Interwencji 13.5 – Współpraca Grup Operacyjnych EPI.

Wydarzenie rozpoczęło się od serdecznego powitania uczestników przez Monikę Szadkowską, wojewódzkiego brokera innowacji, która przedstawiła również warunki udziału w Interwencji 13.5. Spotkanie przebiegło w atmosferze sprzyjającej nawiązywaniu kontaktów i wymianie doświadczeń.

Program szkolenia obfitował w inspirujące wystąpienia ekspertów:

  • Dr Beata Bartodziejska z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB omówiła prawne aspekty produkcji w krótkich łańcuchach dostaw.
  • Dr inż. Anna Szosland-Fałtyn także Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego PIB zaprezentowała dobre praktyki produkcyjne i higieniczne w małym przetwórstwie rolnym.
  • Mgr inż. Sebastian Siarkowski z Instytutu Ogrodnictwa – PIB opowiedział o produkcji bezodpadowej, koncepcji zero waste oraz idei mini przetwórstwa w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego.

Podczas przerw uczestnicy mieli czas na dyskusje, wymianę doświadczeń oraz nawiązywanie cennych kontaktów, które z pewnością zaowocują w przyszłości.

Serdeczne podziękowania należą się prelegentom za dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, a także wszystkim uczestnikom za ich zaangażowanie i aktywność.