Ziemniaki w waflu - rolada

Show the MENU

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków,
  • 3 wafle kwadratowe,
  • ok. 50 dag pieczarek,
  • 50 dag mięsa mielonego,
  • średnia cebula,
  • ok. 20 dag żółtego sera,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • masło,
  • pierz,
  • sól,
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól, pierz i dusić do odparowania wody. Mięso mielone podusić z cebulą, pokrojoną w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zgnieść z łyżeczką masła. Następnie smarować wafle w następującej kolejności: gorące ziemniaki, mięso mielone, pieczarki, starty żółty ser. Tak przygotowane wafle zwinąć w roladę i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu kroić w plastry 1-1,5 cm, panierować w jajku i w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem lub z surówką.

Smacznego!

Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz.