Składniki:
Wykonanie:
Obrane ziemniaki ugotować w dobrze osolonej wodzie. Pieczarki pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać sól, pierz i dusić do odparowania wody. Mięso mielone podusić z cebulą, pokrojoną w drobną kostkę, doprawić solą, pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Ser żółty zetrzeć na tarce.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, zgnieść z łyżeczką masła. Następnie smarować wafle w następującej kolejności: gorące ziemniaki, mięso mielone, pieczarki, starty żółty ser. Tak przygotowane wafle zwinąć w roladę i pozostawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu kroić w plastry 1-1,5 cm, panierować w jajku i w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z czerwonym barszczem lub z surówką.
Smacznego!
Marianna Reszka
RZD Tomaszów Maz.