Składniki na ciasto:
- 5 łyżek mleka,
- 15 dag cukru,
- 1 łyżka miodu,
- 15 dag margaryny,
- 45 dag mąki pszenne ,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 jajko.
Wykonanie piernika:
mleko, cukier, miód i margarynę rozpuścić w rondelku , ale nie gotować. Do naczynia przesiać mąkę z 1 łyżeczką sody , dodać jajko oraz rozpuszczoną masę i zagnieść ciasto (ciasto musi być cały czas gorące). Ciasto podzielić na 8 części, rozwałkować jeszcze gorące, ponieważ zimne się kruszy. Placki piec osobno po ok. 10 -15 minut w temp. 180-200 st. C. Każdy placek nakłuć kilka razy widelcem przed pieczeniem.
Składniki na masę:
- ½ l mleka lub słodkiej śmietany,
- 1 kopiasta łyżka pszennej mąki,
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka cukru,
- kostka masła lub margaryny,
- sok z cytryny,
- olejek waniliowy.
Wykonanie masy:
Z mleka mąki i cukru ugotować budyń, dobrze wystudzić. Masło utrzeć, dodać sok z cytryny oraz olejek waniliowy, następnie po łyżce dodawać zimny budyń, ciągle mieszając. Placki przekładać gotową masą budyniową.
Kilka porad:
- Przed przystąpieniem do pieczenia wyjąć formę z tektury na której będziemy wycinać nożem kształt formy ciasta.
- Przygotowane ciasto po podzieleniu na osiem części przykryć aby nie wystygło.
- Najpierw kształtujemy wszystkie placki , potem pieczemy.
- Upieczone na złoty kolor placki, należy możliwie szybko po upieczeniu przekładać masą budyniową, gdyż dopóki są ciepłe to są miękkie, natomiast jeśli już wystygną kruszą się i łatwo pękają.
- Krem nakładać na spodnią stronę placka.
Smacznego !
Aneta Lasota
RZD Łęczyca