Wielkanocny pasztet z królika

Show the MENU

Składniki:

  • 2 kg mięsa z królika,
  • 0,8 kg łopatki,
  • 1 kg podgardla,
  • 0,5 kg wątroby,
  • 0,5 kg słoniny,
  • 3 czerstwe bułki,
  • 0,3 kg cebuli,
  • 5 jaj,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • gałka muszkatołowa,
  • majeranek,
  • 3 łyżki stołowe oleju

Sposób przygotowania:
Mięso królicze, łopatkę, podgardle, słoninę ugotować  do miękkości z dodatkiem soli, pieprzu i liścia laurowego; plastry wątroby przesmażyć  z talarkami cebuli na oleju; bułki  namoczyć w wodzie, odcisnąć; wszystkie składniki zemleć w maszynce 2 razy; do zmielonej masy dodać  żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową; na koniec dodać białka ubite na pianę; całość wymieszać, wyłożyć na dużą blachę, na wierzchu posypać majerankiem; piec w gorącym piekarniku około 1,5 godziny.