Wątróbka z porem i pieczarkami

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia wątróbkę z porem i pieczarkami na talerzu

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • 200 g pieczarek,
  • pół litra mleka,
  • 2 pory (białe części),
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:
Umytą i obraną z błonek wątróbkę zalewamy mlekiem tak, by była całkowicie zanurzona i pozostawiamy na 2 godziny. Oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plasterki. Białą część pora myjemy i czyścimy, a następnie kroimy w cienkie krążki. Na głębokim talerzu dokładnie mieszamy koncentrat pomidorowy i jogurt. Wymoczoną wątróbkę płuczemy krótko pod wodą, wykładamy na głęboki talerz i obtaczamy  w sosie jogurtowo-pomidorowym. Odstawiamy. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na rozgrzanym maśle w pierwszej kolejności dusimy por. Po chwili na por wykładamy pokrojone pieczarki, oprószamy solą i pieprzem. Całość dusimy do momentu gdy por i pieczarki będą miękkie. Dodajemy  wątróbkę i dusimy, aż wątróbka straci surowość i będzie mięka.

Kamilla Majer
PZDR Radomsko