Tradycyjnie i oryginalnie

Show the MENU
Podpłomyki z pysznym sosem

Podpłomyki z pysznym sosem

Składniki ciasta:

  • 400g mąki pszennej,
  • 225g ciepłej wody,
  • sól.

Składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego jak na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia się z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy.

Składniki sosu:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 papryka żółta, czerwona lub zielona,
  • 1 mała puszka pomidorów bez skórki,
  • sól,
  • pieprz,
  • po kilka gałązek tymianku, oregano, bazylii, szczawiu.

Czosnek drobno kroimy, przesmażamy lekko na oliwie. Dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę i za kilka chwil pomidory z puszki. Smażymy do chwili odparowania części płynu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, na koniec drobno pokrojone zioła.

Kotlety z kaszy jaglanej i świeżej pokrzywy

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 2,5 szklanki wody,
  • 20 dag gotowanych ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 7,5 dag mąki,
  • sól do smaku,
  • pieprz,
  • 2 duże garście świeżych liści pokrzywy,
  • bułka tarta lub ziarno sezamu do panierowania,
  • olej do smażenia.

Składniki sosu jabłkowo-żurawinowego:
3 jabłka kwaśne,
150g śmietany,
2-3 łyżki żurawiny do mięsa (domowa, ze sklepu),
1 szklanka wody,
sól.

Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy wodę, do wrzącej wsypujemy kaszę, gotujemy kilkanaście sekund. Garnek przykrywamy, owijamy szczelnie kocem i zostawiamy na noc. Rano gotujemy ziemniaki, ucieramy na puch, dodajemy kaszę i pozostałe składniki (za wyjątkiem pokrzywy). Mieszamy do dobrego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno listki pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej lub sezamie i smażymy na gorącym oleju do ich zrumienienia. Przyrządzamy sos jabłkowo-żurawinowy. Jabłka po obraniu (lub ze skórką) kroimy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy na papkę dodajemy śmietanę, na koniec żurawinę, mieszamy ręcznie. Doprawiamy solą do smaku. Gotowym sosem polewamy kotlety.

Anetta Chrzanowska
specjalistka ds. gw i a
RZD w Łasku