Podpłomyki z pysznym sosem
Składniki ciasta:
Składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być luźniejsze od tego jak na pierogi. Wałkujemy na małe cienkie placuszki i pieczemy na suchej patelni do zrumienienia się z obu stron. Możemy również upiec w piekarniku na mocno rozgrzanym kamieniu do pizzy.
Składniki sosu:
Czosnek drobno kroimy, przesmażamy lekko na oliwie. Dodajemy drobniutko pokrojoną paprykę i za kilka chwil pomidory z puszki. Smażymy do chwili odparowania części płynu. Dodajemy sól i pieprz do smaku, na koniec drobno pokrojone zioła.
Kotlety z kaszy jaglanej i świeżej pokrzywy
Składniki:
Składniki sosu jabłkowo-żurawinowego:
3 jabłka kwaśne,
150g śmietany,
2-3 łyżki żurawiny do mięsa (domowa, ze sklepu),
1 szklanka wody,
sól.
Kaszę płuczemy na sicie i sparzamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy wodę, do wrzącej wsypujemy kaszę, gotujemy kilkanaście sekund. Garnek przykrywamy, owijamy szczelnie kocem i zostawiamy na noc. Rano gotujemy ziemniaki, ucieramy na puch, dodajemy kaszę i pozostałe składniki (za wyjątkiem pokrzywy). Mieszamy do dobrego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone drobno listki pokrzywy, wcześniej sparzone wrzącą wodą. Formujemy kotleciki, panierujemy w bułce tartej lub sezamie i smażymy na gorącym oleju do ich zrumienienia. Przyrządzamy sos jabłkowo-żurawinowy. Jabłka po obraniu (lub ze skórką) kroimy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Miksujemy na papkę dodajemy śmietanę, na koniec żurawinę, mieszamy ręcznie. Doprawiamy solą do smaku. Gotowym sosem polewamy kotlety.
Anetta Chrzanowska
specjalistka ds. gw i a
RZD w Łasku