Składniki:
CIASTO ( na formę o średnicy 22 cm)
FARSZ:
SOS:
Sposób przygotowania:
CIASTO: wsypać do miski mąkę i sól, dodać schłodzone masło i posiekać nożem razem z mąką. Dodać olej, szybko zagnieć ciasto powoli dolewając wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być dość miękkie, ale nie lepiące się). Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Wstawić do zamrażarki na ok 25 minut.
FARSZ: pierś z kurczaka pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać oliwę, przyprawy, wymieszać i odstawić na około 20 minut.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i kurczaka. Smażyć na wolnym ogniu do momentu, aż wyparują soki z pieczarek i kurczaka. Następnie dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, podzielony na małe różyczki brokuł i kukurydzę. Wszystko chwilę poddusić i odstawić do przestygnięcia.
SOS: do miski wbić jajko, roztrzepać widelcem. Następnie dodać śmietanę, starty ser i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyjąć ciasto z zamrażarki, dość gęsto nakłuć ciasto widelcem, aby nie urosło. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Na zapieczone ciasto wyłożyć farsz, zalać sosem i piec przez ok 30 minut w temperaturze 180oC.
Małgorzata Tronina
PZDR Pajęczno