Śledzie garnirowane na sałatce jarzynowej

Show the MENU

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 6 marchewek,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 6 jajek,
  • 6 ogórków korniszonów,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 jabłko,
  • 1 puszka groszku zielonego,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 słoik 320 g majonezu,
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • śledzie,
  • mleko,
  • ugotowane żółtka.      

Wykonanie :
Umyć i ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i  pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno jajka, ogórki, jabłko oraz szczypiorek. Wszystko wsypać do dużej miski. Dodać do tego odsączony groszek, kukurydzę i majonez (pozostawić trochę w słoiku). Dokładnie wymieszać i przyprawić-solą i pieprzem. Śledzie wymoczyć w mleku, ułożyć pokrojone na sałatce posmarowanej pozostałym majonezem, posypać żółtkiem.

SMACZNEGO !

Kamila Kieszek
(przepis udostępniony przez Panią Henrykę Gos)