Sernik z jogurtów greckich

Show the MENU

Składniki:

Ciasto na spód:
2 szklanki mąki
3 żółtka
100 g margaryny
2 łyżki śmietany
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
2 duże jogurty greckie (po 400g)
2 budynie w proszku
5 jajek
około 1/2 - 3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.
Masa
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia. Z białek i cukru ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką z pozostałą masą.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, wylej masę serową. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez ok. godzinę.

Magdalena Siwek

PZDR Opoczno