Sałatka z cukinią, pieczarkami i ziemniakami – szybki i lekki obiad

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia sałatkę z cukinią, pieczarkami i ziemniakami na talerzyku

Składniki (dla dwóch osób):

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ugotowane młode ziemniaki
  • 1 cukinia
  • 10-15 małych pieczarek
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • garść mrożonego groszku
  • koperek lub szczypiorek do posypania
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:
Na patelnie wlewamy dwie łyżki oliwy, wrzucamy umyte pieczarki i delikatnie solimy. Smażymy chwilę, aby puściły wodę i pozostały jędrne, następnie dodajemy pokrojoną na półplastry cukinię i rozdrobniony czosnek, smażymy aż cukinia będzie mieć złoty kolor. Dodajemy pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki i mrożony groszek. Całość chwilę podsmażamy aż ziemniaki i groszek będą ciepłe. Na koniec dodajemy do smaku sól i świeżo mielony pieprz i przekładamy na talerze. Dodajemy pokrojone na ćwiartki jajka, pomidorki i czerwona cebulę, posypujemy zieleniną. Można zetrzeć trochę parmezanu lub polać oliwą z oliwek. Gotowe

Smacznego!

Anetta Chrzanowska


RZD Łask