Sałatka z buraczków, marchwi i jabłek

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia sałatkę z buraczków, marchwi i jabłek, znajdujących się w trzech słoikach

Składniki:

  • 2 kg czerwonych buraczków,
  • 1 kg marchwi,
  • 2 duże cebule,
  • 1 kg jabłek

Zalewa:

  • 1,5 szklanki octu winnego,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2-3 łyżki soli,
  • 8 ziaren  ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 3 listki laurowe.

Sposób przygotowania:
Buraczki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Surową marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w półplasterki, jabłka pokroić w około 0,5 cm szerokości słupki. Przygotować zalewę: ocet, wodę, cukier, sól i przyprawy dobrze wymieszać, zagotować. Gorącą zalewą zalać przygotowane warzywa umieszczone w misce. Wymieszać i włożyć do słoików. Pasteryzować 20 minut.

SMACZNEGO!

Hanna Moszczyńska