Sałatka z buraczków i papryki

Show the MENU
Sałatka z buraczków i papryki w misce na białym obrusie

SKŁADNIKI:

  • 3 kg buraczków,
  • 1 kg papryki,
  • 3 cebule,
  • ¾ szklanki octu,
  • ¾ szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie.

WYKONANIE:
Buraczki ugotować, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie słupki, cebulę pokroić w kostkę. Buraczki, paprykę, cebulę włożyć do osobnych misek, posolić i odstawić na 30 minut.
Przygotować zalewę: ocet, olej, cukier i przyprawy zagotować.
Do gotującej zalewy dodać buraczki, paprykę i cebulę. Gotować, mieszając 30 minut.
Nałożyć do słoików, zakręcić.

SMACZNEGO!!!

Hanna  Moszczyńska
RZD  Kutno