Sałatka warstwowa z tuńczykiem i żółtym serem

Show the MENU
Sałatka warstwowa z tuńczykiem i żółtym serem w mice na czarnym podstawku

Sałatka warstwowa z  tuńczykiem i serem żółtym

Składniki:

  • 4 małe jajka
  • ok. 100 g sera żółtego
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mniejsza cebula
  • 10-14 łyżeczek majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ugotować jajka na twardo.
  2. Ostudzić i oddzielić białka od żółtek.
  3. Białka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Żółtka zetrzeć na tarce na małych oczkach.
  5. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  6. Tuńczyka odsączyć z zalewy.
  7. Cebulę drobno posiekać.
  8. Szczypiorek posiekać.
  9. Sałatkę układać według warstw (od dołu):
    1/2 białek (lekko posolić, nieznacznie popieprzyć)
    1/2 sera żółtego
    1/2 tuńczyka
    5-7 łyżeczek majonezu
    1/2 cebuli
  10. warstwy powtórzyć jeszcze raz i na koniec posypać lekko posolonymi żółtkami i wyłożyć szczypiorek (ja nie dałam)
  11. Zabezpieczyć górną część sałatki (żółtko) przed wysuszeniem, a mianowicie przykryć sałatkę folią śniadaniową lub folią aluminiową.
  12. Schłodzić.

SMACZNEGO!

Anna Gołaszewska
Rejon Łódzki Wschodni