Potrawy z grilla

Show the MENU

Grillowana pierś z kurczaka (dla 4 osób)

Produkty:

  • 4 kawałki pierś z kurczaka
  • 15 dag startych pieczarek
  • 15 dag startego żółtego sera
  • 10 dag masła
  • rosołek w kostce,
  • świeża bazylia lub mięta.

Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka podgotować w rosołku około 10 minut. Przestudzone posmarować masłem, obtoczyć w startych pieczarkach i żółtym serze . Ponownie posmarować masłem, zawinąć w folię aluminiową i położyć na grillu. Grillować, aż pieczarki zmiękną, a ser się roztopi. Po rozwinięciu z folii posypać świeżą bazylią lub miętą!

Szaszłyk z kurczaka z brzoskwiniami (dla 8 osób)

Produkty:

  • 75 dag piersi kurczaka,
  • puszka brzoskwiń,
  • sól.

Marynata:
4 łyżki oleju,
zalewa z brzoskwiń,
1łyżka przyprawy do pierników,
3-4 łyżki sosu sojowego,
sól.

Sposób przygotowania:
Umyte i osuszone piersi pokroić na małe kwadratowe kawałki, posolić. Brzoskwinie osączyć na sitku, zalewę przelać do szklanki. Z oleju, zalewy, sosu sojowego i przyprawy do pierników przygotować marynatę, doprawić solą. Do miski z marynatą włożyć kawałki mięsa, wymieszać, przykryć i trzymać w lodówce około 3 godzin. Brzoskwinie podzielić na kawałki nieco większe niż mięso. Na szpadki nabijać na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń. Piec na grillu, obracając i smarując pozostałą w miseczce marynatą.

Katarzyna Janiak
specjalistka ds. gw i a
RZD w Sieradzu