Placuszki budyniowe z jabłkami

Show the MENU

           Placuszki budyniowe z jabłkami do przygotowania w kilka chwil na śniadanie, podwieczorek lub kolację. Placuszki mają budyniowy posmak, który kontrastuje z lekko kwaśnym jabłkiem.

Można oprószyć je cukrem pudrem, polać ulubionym sosem lub zjeść jeszcze ciepłe bez dodatków.

Do placuszków dodajemy budyń w proszku o waniliowym smaku bez cukru. Budyń nie tylko doda smaku, ale zagęści również ciasto.

Placuszki budyniowe z jabłkami można wykonać na dwa sposoby. Mieszając suche składniki z mokrymi lub oddzielając białko od żółtka i ubijając je na sztywną pianę. Pod koniec wystarczy połączyć pianę z ciastem i smażyć. Placuszki zyskają wtedy na puszystości i będą miały lżejszą konsystencję.

Smażymy je na złoty kolor i od razu podajemy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe wprost z patelni.

Zamiast jabłek można dodać inne owoce np. banany, jagody, maliny lub usmażyć bez dodatków i podawać np. z domowym dżemem.

Składniki ( ilości na jeden duży talerz placuszków)

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 budyń waniliowy, proszek (40g)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jabłka

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Na koniec dodajemy starte na grubych oczkach jabłka. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO !!! 

Zuzanna Maślińska

PZDR Zgierz