Pierogi z kaszą jaglaną

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia pierogi z kaszą jaglaną na talerzu

Kasza jaglana jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Nieco zapomniana, ostatnio wraca do łask. Można ją jadać na wiele sposobów.

Składniki:
Ciasto:

  • 45 dag mąki,
  • 30 ml wrzątku,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 15 dag białego sera,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki śmietany,
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z solą, olejem, zalać wrzątkiem i zagnieść ciasto. Kaszę ugotować w 2 szklankach osolonej wody, odstawić pod przykryciem aż do wystygnięcia. Kaszę wymieszać z serem, jajkiem i śmietaną, doprawić farsz do smaku solą. Ciasto cienko rozwałkować. Szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i lepić pierogi . Wrzucać partiami na osoloną wrzącą wodę i gotować do miękkości. Podawać z przyrumienioną na tłuszczu cebulką lub skwarkami.

Ewa Ruszkowska
RZD Łask