Orientalne przysmaki

Show the MENU
Zdjęcie przedstawia orientalne przysmaki na talerzu

Sushi
Podstawowe składniki:

  • ryż do sushi (krótkoziarnisty, klejący się)
  • świeża ryba – łosoś, tuńczyk
  • nori - prasowane algi
  • ocet ryżowy
  • wasabi - zielony,
  • bardzo ostry chrzan
  • sos sojowy
  • awokado,
  • ogórek konserwowy,
  • papryka
  • mata bambusowa do rolowania

Przygotowanie ryżu:
Ryż wypłukać pod bieżącą wodą i zostawić w wodzie na 30 minut. Wypłukać ostatni raz, nalać wody w proporcji  1:2 i  gotować na małym ogniu pod przykryciem do odparowania całej wody. Ryż po ugotowaniu zostawić na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przełożyć najlepiej do drewnianej miski, polać sosem przyrządzonym z kilku łyżek octu ryżowego, przyprawionego cukrem i szczyptą soli. Zostawić do ostygnięcia.

Rodzaje sushi:
Nigiri
Rybę na nigiri pokroić na paski o wielkości 2x5 cm i maksymalnie 0,5 cm grubości. Wziąć niedużo ryżu i uformować z niego wałek 4x1cm. Posmarować niedużą ilością wasabi i położyć na wierzch rybę, krewetkę czy inny składniki.

Maki z łososiem
Na 2/3 powierzchni nori ułożyć cienko ryż, tak, żeby prześwitywały przez niego wodorosty. Moczyć często ręce wodą, gdyż ryż się klei. W połowie ryżu ułożyć pasek łososia, avokado lub ogórka i papryki. Następnie wziąć na palec niedużo wasabi i posmarować nim linię wzdłuż krawędzi wodorostów (po stronie bez ryżu). Zagiąć matę od dołu w kierunku do środka i docisnąć krawędź maty do ryżu zaraz za nadzieniem (zakleić zawartość), rolować do końca przesuwając matę w górę. Ostrym nożem pokroić rolkę na niewielkie części (do zjedzenia na raz).

Uramaki z łososiem i sezamem na wierzchu
Do zrobienia tego rodzaju rolek (ryż na wierzchu - nori w środku) potrzebna jest folia pożywcza, którą oklejamy matę do zwijania rolek. Obłożyć nori ryżem zostawiając 1/4 nori bez ryżu. Odwrócić nori ryżem do maty i wodorostem bez ryżu do dołu. Łososia, ogórka, paprykę i sałatę ułożyć bezpośrednio na wodoroście dość blisko dolnej krawędzi nori. Dalej standardowo zwijać rolkę od dołu do góry, ciasno zaklejając zawartość. Uramaki często podaje się posypane prażonym sezamem lub kawiorem. Na stole wraz z sushi koniecznie powinny się znaleźć: sos sojowy, wasabi a do picia zielona herbata.

SMACZNEGO !!!!

Hanna  Moszczyńska
RZD Kutno