Oponki serowe

Show the MENU
Oponki serowe posypane cukrem pudrem leżące na białym talerzu

Składniki:

  • 500 g sera półtłustego,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 250ml kwaśnej śmietany;
  • tłuszcz do smażenia np. olej rzepakowy,
  • mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju),
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ser przecisnąć przez praskę.
  2. Mąkę wysypać na blat, dodać ser, cukry, żółtka, sodę, ocet i śmietanę, zagnieść ciasto. Gotowe oprószyć mąką i rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm na posypanym mąką blacie stolnicy.
  3. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na środku każdego wykroić małą dziurkę (kieliszkiem lub zakrętką). Krążki ciasta z kieliszka/zakrętki można ponownie zagnieść i od nowa wycinać oponki lub po prostu usmażyć.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (z dodatkiem spirytusu) w dużym garnku z obu stron, na złoty kolor.
  5. Usmażone oponki osączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  6. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem
  7. Oponki serowe są  najsmaczniejsze  świeże, od razu po usmażeniu.

    Anetta Chrzanowska
    specjalistka ds gwia
    Rejonowy Zespół Doradców w Łasku