Na co dzień i od święta...

Show the MENU

Kotlety ziemniaczane z farszem w sosie czosnkowym
Składniki:

  • 50 dag ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez maszynkę
  • 30 dag mięsa mielonego,
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka mąki,
  • 5 jajek,
  • natka pietruszki,
  • bułka tarta,
  • kucharek,
  • sól,
  • pieprz

Wykonanie:
Przygotowanie farszu:
Na tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone, pokrojoną natkę i przyprawić do smaku. Przygotowanie masy ziemniaczanej: Do przeciśniętych ziemniaków dodać mąkę, 3 jajka oraz przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Przygotowanie kotletów:
Z ciasta ziemniaczanego formować  krążki. Na każdy krążek nałożyć plasterek sera żółtego i łyżkę przygotowanego farszu mięsnego. Uformować kształtny kotlecik  i panierować w jajku i bułce. Usmażyć na złoty kolor.
Sos czosnkowy:
 2-3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, dodać ½ szklanki śmietany, ½ szklanki jogurtu greckiego, sok ½ cytryny, sól, cukier do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
Gotowe usmażone kotlety polać sosem czosnkowym i podawać z dowolną surówką.

Sałatka z makaronem ryżowym
Składniki:

  • 1 paczka makaronu ryżowego - ugotować
  • 1 ogórek zielony- pokroić w pół plasterki
  • 1 seler naciowy (3-4 łodygi)- pokroić
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20dag szynki konserwowej - pokroić w kostkę
  • sok ½ cytryny,
  • sól i cukier do smaku
  • koperek, szczypiorek,
  • 1 majonez - 250g

Wykonanie;
W/w składniki połączyć, wymieszać i przyprawić do smaku. Dodać pokrojony koperek i szczypiorek, skropić sokiem z cytryny. Sałatkę połączyć z majonezem.

Anna Mokras
RZD Zgierz

Smacznego !