Kaczka nadziewana

Show the MENU

Składniki:

  • 1 kaczka,
  • 15 dag wątroby wieprzowej
  • 40 dag łopatki  
  • 10 dag smalcu
  • 10  dag cebuli
  • 1o dag czerstwej bułki  
  • 2 jajka
  • gałka muszkatołowa  
  • sól,
  • majonez,
  • pieprz  

Wykonanie :
Z kaczki z usunąć  kości. Bułkę namoczyć w mleku, a potem odcisnąć. Cebulę obrać, posiekac w kostkę i zeszklić na tłuszczu. Bułkę, cebulę, wątróbkę oraz mięso przepuścić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wymieszać z jajkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Kaczkę wypełnić przygotowanym farszem, zaszyć, uformować. Ułożyć na brytfannie, polać stopionym tłuszczem, skropić wodą. Piec ok. 90 minut.

Przepis: Henryka Gos  
Zdjęcie: Kamila Kieszek