Jadło wieruszowskie cd...

Show the MENU

Żurek wiejski Koło Gospodyń Wiejskich z Podzamcza

Produkty:

  • 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula
  • 2 l wody
  • 1 suszony grzyb
  • 20 dag chudego wędzonego boczku i 20 dag kiełbasy
  • 1 l gęstego zakwasu
  • 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka majeranku
  • liść laurowy, sól i pieprz do smaku
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć i obrać, włożyć do wody. Dodać suszony grzyb, liść laurowy, gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Następnie wrzucić pokrojone   
w kostkę boczek i kiełbasę. Do tak przygotowanego wywaru wlać żur, dodać roztarty czosnek i majeranek. Wszystko zagotować i odstawić. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać z jajami pokrojonymi na ćwiartki.

Zakwas do żurku(na 8-10 l żurku)

  • 2 kg mąki żytniej,
  • 0,50 kg mąki razowej (gruby przemiał),
  • 5 litrów wody letniej,
  • 1główka rozdrobnionego czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Dobrze wymieszać oba rodzaje mąki, a następnie dodać do wody z rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami. Pozostawić do „wyrośnięcia” na 5-6 dni w temperaturze około 20 0 C, codziennie mieszając. Jeśli będzie zbyt gęsty, należy rozcieńczyć wodą.

Wyborowy placek drożdżowy  Koło Gospodyń Wiejskich z Podzamcza 

Produkty:

  • 1,5 kg mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 10 dag drożdży,
  • 36 dag cukru,
  • 36 dag masła lub margaryny,
  • 5 jaj,
  • Roztrzepane białko jaja,
  • szczypta soli,
  • olejek rumowy lub cytrynowy.

Kruszonka:

  • 1 kostka masła,
  • 20 dag cukru,
  • 40 dag mąki.

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłego mleka, łyżeczką cukru i łyżką mąki, odstawić by wyrosły. Całe jaja rozbić do miski, dodać cukier i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje, następnie –ubijając- przestudzić. Jeszcze ciepłą dodać razem z wyrośniętym rozczynem do mąki. Dodać resztę mleka ( w razie potrzeby ilość mleka można zwiększyć) i bardzo dokładnie wyrobić ciasto, tzn. 800-900 razy miesić je rękami. Dodać rozpuszczony tłuszcz, aby ciasto wyrosło. Następnie przełożyć do 1 dużej blachy lub dwóch mniejszych, a gdy powtórnie wyrośnie , posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Gdy podrośnie podkręcamy temperaturę do 180 – 190 0C. Piec od 20 do 30 minut.

Adryjanna Kempa
specjalistka ds. gw i a
RZD w Wieruszowie

Ps. Przepisy kuchni regionalnej zrealizowano w ramach projektu Kultura i kuchnia łączy pokolenia, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Pomoc merytoryczna dla KGW - Adryjanna Kempa.