Grzyby w pomidorach

Show the MENU

Składniki:

durszlak grzybów leśnych

4 duże cebule

mniej niż pół szklanki oleju

1 koncentrat pomidorowy

pół szklanki octu

2 łyżeczki soli

5 łyżeczek cukru

1 listek laurowy, 1 ziele angielskie

pieprz ziarnisty

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w półkrążki , zeszklić na oleju. Oczyszczone grzyby, starannie wypłukać, pokroić w mniejsze kawałki. Czyste grzyby zalać wodą, zagotować, odcedzić i wypłukać. Do cebuli dodać sól, cukier, olej, a na koniec koncentrat pomidorowy, ocet  i grzyby. Wszystko dusić  około 8 minut z listkiem laurowym, zielem i pieprzem. Gorącą sałatkę przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut.

 

Kamilla Majer

PZDR Radomsko