Flaczki z kani

Show the MENU

Składniki:

  • 3  większe pietruszki
  • 6  większych marchewek
  • seler
  • 3 cebule
  • 5-7 kapeluszy kani
  • 2 łyczki oleju
  • 5 listków laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 -1 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki soli lub więcej do smaku
  • masło
  • mąka – zasmażka
  • czarny pieprz do smaku
  • 4 litry wody

 

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszki, seler obierać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierać, pokroić w kostkę i podsmażamy na oleju na zloty kolor. Rozdrobnione warzywa włożyć do garnka, zalać wodą, dodać sól i przyprawy. Gotować około 25 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Grzyby oczyścić, pokroić w paski i podsmażyć, a następnie dodać do wywaru. Gotować około 10 minut. Zrobić zasmażkę, dodać do wywaru i zagotować. Odstawić na 5 minut, po tym czasie spróbować jeśli potrzeba jeszcze doprawić i serwować.

 

Agnieszka Furman