Dania na chłody

Show the MENU

Fasolka szparagowa z parówkami i boczkiem

25 dag karkówki, 25 dag boczku wędzonego, 25 dag cienkich parówek, 50 dag fasoli szparagowej, 2 pomidory, cebula, 2 ząbki czosnku,  szklanka bulionu, olej, sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:

Mięso pokroić w kostkę, boczek w plasterki. W rondlu rozgrzać łyżkę oleju, dodać boczek, a gdy się zrumieni, dodać mięso, obsmażyć. Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić, dodać do mięsa, chwilę podsmażyć, podlać bulionem i dusić. Gdy mięso zmięknie dodać obrane z osłonek i pokrojone parówki. Fasolkę szparagową blanszować przez kilka minut, dodać do rondla. Na kilka minut przed końcem duszenia dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, przyprawić do smaku.