Crumble - angielski deser

Show the MENU

Crumble - angielski  deser  -  najprostszy z prostych, a przy tym niesamowicie smaczny. Deser w postaci  owoców pod kruszonką. Chrupkie ciasto i gęsta, soczysta, aromatyczna mieszanka owoców. Moim zdaniem kluczem są tu przyprawy. Imbir i cynamon. Obłędny smak w połączeniu z lodami lub bitą śmietaną. Koniecznie podane zaraz po upieczeniu. Można dodać otartą skórkę z pomarańczy i wykorzystać różne owoce. Najważniejsze, by łączyć słodkie z kwaśnym. Letnia obfitość owoców  wyzwala w nas  kreatywność w tworzeniu tego deseru.  Ja zachęcam na początek do skorzystania z poniższych sprawdzonych przepisów.    

Crumble z truskawkami
Składniki:

  • 130 g zimnego masła (daję mniej),
  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g mąki (dałam orkiszową),
  • 100 g cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • truskawki,
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego,
  • około ½ łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ewentualnie cynamon,
  • szczypta imbiru lub cukier waniliowy

Przygotowanie:
Z masła, płatków, mąki i cukru zrobić kruszonkę (najlepiej siekając), dodając ewentualny proszek do pieczenia pod koniec wyrabiania. Umyte i osuszone truskawki pokroić na małe kawałki, a następnie wymieszać z cukrem i mąką (mąka lekko wciągnie nadmiar soku). Dodać odrobinę cynamonu lub imbiru. Spód formy/naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem i ułożyć truskawki, następnie posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180oC, około 20 - 30 minut. Deser najlepiej smakuje jeszcze ciepły, a letni można podawać z gałką lodów.

Crumble z borówki amerykańskiej i malin
Składniki:

  • 3 nektarynki obrane, pokrojone na kawałki
  • 2 garście malin,
  • 3 garście borówek amerykańskich
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • łyżka cukru
  • łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej

kruszonka:
80g mąki, 40g cukru, 40g zimnego masła

Przygotowanie:
Owoce mieszamy z przyprawami, cukrem i mąką. Przekładamy do foremek. Składniki na kruszonkę wyrabiamy rękami. Posypujemy obficie owoce. Wierzch możemy posypać dodatkowo cukrem.  Pieczemy w temperaturze 190 stopni do czasu aż kruszonka będzie twarda i delikatnie rumiana.

Crumble z malinami, borówkami i czereśniami
Składniki:

  • ok. 400-500g owoców (ja użyłam malin, borówek i czereśni)
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od rodzaju owoca i jego słodyczy)
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

na crumble:

  • 150g mąki pszennej
  • 110g zimnego masła
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:
Naczynie do tarty (u mnie o średnicy 24 cm) natłuścić. Owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wyłożyć do naczynia. Składniki kruszonki bardzo szybko wyrobić palcami. Pokruszyć na wierzch owoców. Posypać posiekanymi migdałami lub płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok.35-45 min (do złocistego brązu). Wystudzić ok 15 minut i podawać ciepłe np. z lodami lub bitą śmietaną

Crumble z jabłkami
Bardzo prosty i pyszny deser! Jabłka z brązowym cukrem zapieczone pod grubą, chrupiącą, cynamonową kołderką. Gotowe w 50 min, ilość porcji: 6
Składniki:

  • 4 jabłka, obrane i pokrojone w plasterki
  • 100 gbrązowego cukru
  • 125 gmąki pszennej
  • 150 gbiałego cukru
  • 1 łyżeczkamielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczkisoli
  • 1jajko, roztrzepane
  • 2 łyżki masła, stopionego

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 190°C. W kwadratowym naczyniu żaroodpornym (o boku 23 cm) wymieszać jabłka z brązowym cukrem. W dużej misce wymieszać mąkę z białym cukrem, cynamonem i solą. W małej misce wymieszać jajko ze stopionym masłem. Dodać do mąki i wymieszać. Wylać tę masę równomiernie na jabłka.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Gł. Specjalista ds. gospodarstw wiejskich i agroturystyki
Stanisława Wieczorek