Biszkopt:
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, żółtka i olej. Połączyć z mąką, proszkiem i kakao. Piec 20 minut w temperaturze 180oC.
Placek słonecznikowy:
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, mleko zagotować, dodać słonecznik, wymieszać. Wyłożyć na blachę (wielkość biszkoptu), wyłożoną pergaminem. Upiec na jasnobrązowy kolor (nie wyjmować z blachy aż ostygnie!!).
Krem:
Przygotowanie:
¾ kostki margaryny (można użyć mniej) utrzeć z masą krówkową z puszki. Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem słonecznikowym, następnie znowu krem i placek biszkoptowy. Całość polać polewą czekoladową.
Henryka Telus
RZD Piotrków Tryb.