Ciasto ze słonecznikiem

Show the MENU

Biszkopt:

  • 5 jaj,
  • szklanka cukru,
  • szklanka mąki,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 łyżki kakao, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, żółtka i olej. Połączyć z mąką, proszkiem i kakao. Piec 20 minut w temperaturze 180oC.

Placek słonecznikowy:

  • ¾ kostki margaryny,
  • 3 łyżki mleka, 
  • ½ szklanki cukru,
  • 40 dag ziaren słonecznika Margarynę,
  • cukier,
  • mleko
  • słonecznik, 

Przygotowanie:
Margarynę, cukier, mleko zagotować, dodać słonecznik, wymieszać. Wyłożyć na blachę (wielkość biszkoptu), wyłożoną pergaminem. Upiec na jasnobrązowy kolor (nie wyjmować z blachy aż ostygnie!!).

Krem:
Przygotowanie:
¾ kostki margaryny (można użyć mniej) utrzeć z masą krówkową z puszki. Biszkopt przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem słonecznikowym, następnie znowu krem i placek biszkoptowy. Całość  polać polewą czekoladową.

Henryka Telus
RZD Piotrków Tryb.