Nowa jakość doradztwa rolniczego - czytaj tutaj i  tutaj

Szkolenia z zakresu "Stosowania środków ochrony roślin przy użyciu opryskiwaczy" - sprawdź

Kurs dla kombajnistów - sprawdź

Szczegóły w zakładce: Szkolenia zawodowe - sprawdź

 

Ciasto „CYGAN”

Show the MENU

Składniki na ciasto makowo-kakaowe:

2 szklanki maku

1,5 szklanki cukru pudru

150 g margaryny

100 g miodu

8 jaj

3 czubate łyżki kakao

3 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki zmielonych orzechów

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

 

Przygotowanie:

Mak sparzamy gorącą wodą i mielimy 2 razy. Margarynę, cukier i miód ucieramy (drewnianą pałką). Mieszając, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę, cynamon, sodę, kakao, orzechy i mak.  Mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę. Ciasto łączymy z pianą z białek. Wlewamy do wyłożonej papierem blachy (25 x 40 cm). Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 45 minut. Studzimy. Kroimy wzdłuż na 2 równe blaty.

 

Krem:

• 3 jaja

• 2/3 szklanki cukru

• cukier waniliowy

• 400 g masła

Jaja ubijamy z cukrem na parze na puszystą masę (aż będzie gęsta). Studzimy.

Masło miksujemy na puch, dodajemy partiami wystudzoną masę jajeczną.

 

Dodatkowe składniki:

• paczka okrągłych biszkoptów

• 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 550 ml gorącej wody). Odstawiamy do "półstężenia".

 

Polewa:

• 120 g masła lub margaryny

• 1/2 szklanki cukru pudru

• 1 łyżka cukru waniliowego

• 2 łyżki kakao (czubate)

• 4 łyżki mleka

• 1 czubata łyżeczka żelatyny

Wszystkie składniki (oprócz żelatyny) gotujemy ok. 2 minuty. Żelatynę rozrabiamy w ok. 4 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do polewy. Mieszamy. Całość studzimy ok. 4 minuty.

 

Wykonanie:

1.       Blat ciasta

2.       Krem

3.       Biszkopty

4.       Galaretka

5.       Krem

6.       Drugi blat ciasta

7.       Polewa czekoladowa

8.       Wiórki kokosowe

 Ciasto odstawiamy do chłodu na 3-4 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

Magdalena Siwek

PZDR Opoczno