UWAGA!!! W czasie epidemii obsługujemy klientów zgodnie z wymogami kwarantanny. W sprawie naborów PROW 2014-2020 prosimy kontaktować się tutaj i tutaj !!!

Nowa jakość doradztwa rolniczego - czytaj tutaj i  tutaj

Ciasto "Adam i Ewa"

Show the MENU

Ciasto "Adam i Ewa"

 Składniki:

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • blacha do pieczenia 40x25 cm.

 dodatkowo:

  • 3 puszki mandarynek w syropie (1 puszka - 312 g netto, masa po odsączeniu 175 g)
  • 2 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 budynie waniliowe (80g)
  • 2 opakowania herbatników zwykłych
  • 2 opakowania herbatników czekoladowych
  • 2-3 opakowania śmietan fix
  • 600g  kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ubić na sztywno pianę z białek,  następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka cały czas miksując. Do masy dołożyć przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszać (ręcznie, nie mikserem) tak żeby mąka połączyła się z masą. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 170-180oC piekarnika i piec do uzyskania złotego koloru (ok. 20 min), przed wyjęciem sprawdzić ciasto patyczkiem. Ciasto odstawić do ostygnięcia.

Na wystygniętym biszkopcie ułożyć odsączone mandarynki.

1,5  szk. syropu od mandarynek i 1,5 szklanki soku pomarańczowego zagotować. W pozostałej 0,5 szk. i soku pomarańczowego rozmieszać budynie (jeśli budynie są bez cukru to dodać cukier do smaku) i wlać do gotującego się soku. Chwilę gotować, mieszając cały czas. Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami i odstawić do ostygnięcia

Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubitą śmietanę wyłożyć na dokładnie wystudzoną warstwę budyniową. Na wierzchu ułożyć herbatniki w szachownicę.

 

Mariola Hernas