„Barbecue – spotkanie przy grillu"

Show the MENU

W gminie Nowosolna 04 lipca 2012 roku  w Gminno Parkowym Centrum Kultury i Ekologii w Plichtowie odbyło się gminne szkolenie dla  KGW poświęcone letniej tematyce   „Barbecue – spotkanie przy grillu”. Na szkoleniu przedstawiłam krótką prezentację na której wyjaśniłam słowo Barbecie (piecyk gazowy, elektryczny jak i na węgiel). Omówiłam rodzaje grilla, na co warto zwrócić uwagę układając menu na letnie przyjęcie w ogrodzie, sposób pieczenia na grillu, przygotowanie stołu; ozdoby, kolorystyka, formy przyjęć, światło, kwiaty, dekoracje potraw; koreczki słoneczniki, myszki rzodkiewki, myszki jajka, cytrynowa saszetka, różyczki z marchewki, kwiaty z czerwonej cebuli, grona z melona, kwiaty z papryki chilli. Po zakończeniu wykładu wspólnie z paniami przystąpiliśmy do grillowania i ucztowania.

Przygotowane zostały potrawy:

Grilowana pierś z kurczaka

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka;
  • 15 dag starte pieczarki;
  • 15 dag startego żółtego sera;
  • 10 dag masła rosołek w kostce;
  • świeża za bazylia lub mięta.

Pierś z kurczaka podgotować ok. 10 min. w rosołku, a następnie przestudzić i posmarować masłem, obtoczyć w startych pieczarkach serze żółtym. Ponownie posmarować masłem, a następnie zawinąć w folię aluminiową i położyć na grilla. Grillować aż pieczarki zmiękną a ser się roztopi. Po rozwinięciu posypać bazylią lub miętą

Pstrąg aromatyzowany

Składniki:

  • Pstrąg świeży patroszony bez głowy (ok. 150g);
  • masło extra (1/4 łyżeczki);
  • koperek świeży;
  • oliwa (1/2 łyżeczki);
  • pieprz,
  • sól.

Prostokąt foli aluminiowej posmarować oliwą i ułożyć na nim rybę. Wypatroszoną jamę ryby oprószyć przyprawami, umieścić w niej grudkę masła i gałązki koperku. Folię złożyć na pół przykrywając rybę piec na tacce na grillu ok. 30 min.

Szaszłyk z kurczaka z brzoskwiniami

Składniki:

  • 75 dag piersi z kurczaka;
  • puszka brzoskwiń;
  • sól;

Marynata:

  • 4 łyżki oleju,
  • sok z brzoskwiń(zalewa),
  • łyżka przyprawy do pierników,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • sól.

Umyte i osuszone piersi pokroić na małe kawałki i posolić. Brzoskwinie odsączyć z zalewy. Z oleju, zalewy, sosu sojowego i przyprawy do pierników przygotować marynatę, posolić do smaku. Mięso włożyć do miski z marynatą, wymieszać przykryć i trzymać w lodówce ok. 3 godz. brzoskwinie podzielić na kawałki nieco większe niż mięso. Na szpatułki nabijać na przemian kawałki kurczaka i brzoskwiń

Pieczarki nadziewane

Składniki:

  • Pieczarki duże kapelusze;
  • serek Almette ziołowy lub paprykowy;
  • ser Mozarella

Pieczarki nadziać serkiem Almette każdy kapelusz nakryć Mozarella i zawinąć w folię aluminiową ułożyć na tacce i grillować 20 min

Szaszłyk warzywny

Składniki:

  • 1 szt. papryki: czerwonej, żółtej, zielonej;
  • sól gruboziarnista;
  • 3 cebule dymki;
  • kabaczek;
  • 2 kalarepki;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • brokuł

Oczyszczone warzywa pokroić na duże kawałki. Nabijać na szpadki, komponując smaki i kolory na zasadzie kontrastu. Warzywa przełożyć plasterkiem cebuli. Skropić oliwą upiec. Przed podaniem posolić

Młode ziemniaki + sałatka grecka

Składniki:

  • Dość duże młode ziemniaki
  • Kostka masła
  • Na sosik / sałatkę:
  • Warzywa:
  • Kilka sztuk ogórków gruntowych,
  • Pomidory,
  • Cebule,
  • Rzodkiewki,
  • Majonez
  • Śmietana
  • Sól, pieprz, chili

Ziemniaki myjemy ( nie obieramy ze skórki), przecinamy na pół, na wierzchu każdego wycinamy krzyżyk. Wierzch każdego oprószamy solą pieprzem i chili. W środek krzyżyka wkładamy masło. Zawijamy w folię aluminiową.
Pieczemy na grillu ok. 35/40 min ( sprawdzamy wykałaczką czy się bobrze upiekł, przekuwając ziemniaka)W między czasie robimy sos / sałatkę z bardzo drobno pokrojonych warzyw, śmietany i majonezu. (śmietany musi być 2x więcej niż majonezu ).
Gotowe ziemniaki odwijamy z foli.
Na każdy talerzyk kładziemy dwie połówki, na wierzch każdego 1/2 łyżeczki masła oraz obok 2-3 łyżki sosu / sałatki.

SOSY

Sos tzaziki

Składniki:

  • Serek naturalny lub jogurty,
  • 1 świeży ogórek;
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • 1 pietruszka do przystrojenia przyprawa Prymat tzaziki

Do miseczki przekładamy serek naturalny ścieramy na tarce ogórka. Następnie dodajemy 1-2 łyżeczki [przyprawy Prymat doprawiamy według uznania. Mieszamy wszystko i na koniec ozdabiamy liściem pietruszki lub oregano

Sos pomidorowy

Składniki:

  • Cebulka;
  • 2 ząbki czosnku;
  • słoik przecieru pomidorowego lub opakowanie pokrojonych pomidorów

2 ząbki czosnku i cebulkę drobno posiekać i zeszklić. Dorzucić słoik przecieru pomidorowego. Doprawić wedle uznania, dorzucić świeżej bazyli

Sos majonezowy z koperkiem

Składniki:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 twarożek naturalny typu „Beluch”
  • szczypta białego pieprzu;
  • 2 pęczki koperku;
  • szczypta soli

Serek wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem według uznania, koperek opłukać, obsuszyć, drobno posiekać i wymieszać z sosem.

Ogólna atmosfera była sympatyczna, panie usatysfakcjonowane wizualnie, zapachowo i smakowo, jednym słowem efekt został osiągnięty, ponieważ podaną na stół potrawę w pierwszej kolejności widzimy, następnie czujemy jej zapach, a dopiero na końcu smakujemy. Pobudzenie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej prezentacji potraw.

Anna Gołaszewska
Rejon Łódzki Wschodni.