„Polskie tradycje kulinarne – potrawy wielkanocne”

Show the MENU
29.03.2012
ozodby na podłodze

Na terenie powiatu Łódzkiego Wschodniego w gminie Nowosolna 29 marca 2012 roku o godzinie 11.00 w Gminno Parkowym Centrum Kultury i Ekologii w Plichtowie odbyło się spotkanie skierowane dla KGW na temat „Polskie tradycje kulinarne – potrawy wielkanocne”. Na początku spotkania została przedstawiona prezentacja multimedialna, w której zostały omówione tradycje związane ze świętami Wielkanocnymi od strony zwyczajów i obyczajów jak również od strony kulinarnej. Została również przedstawiona i omówiona dekoracja stołu wielkanocnego .Następnie odbyła się  część praktyczna czyli pokaz kulinarny podczas którego zostały przygotowane tradycyjne wielkanocne potrawy takie jak;

  • Żur wielkanocny,
  • Jajka faszerowane po staropolsku,
  • Indyk w wiórkach kokosowych,
  • Sałatka z buraczków,
  • Mazurek czekoladowy na kruchym cieście.

Spotkanie zostało odebrane pozytywnie, Paniom biorącym udział w spotkaniu przygotowane potrawy smakowały i obiecały powielać w swoich kuchniach.

Polecam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych.

Anna Gołaszewska

 

kobieta stojąca na tle obrazu z rzutnika
trzy kobiety stojące przy stole podczas gotowania
kobiety stojące przy stole podczas gotowania
Sałatka z buraczków
Jajka faszerowane po staropolsku
Mazurek czekoladowy na kruchym cieście
Żur wielkanocny
Indyk w wiórkach kokosowych
grupa kobiet siedząca przy stole podczas spożywania wspólnego posiłku